Met vrienden

Over dit project

Met vrienden wordt een album, opgenomen en gemixt door mij - Jens -, maar geschreven samen met mijn muzikale vrienden. Het idee is om een autobiografisch werk te maken, gefocust op het muzikale pad dat ik heb bewandeld in de loop der jaren. Ik wil het opnemen spreiden over het grootste deel van 2023. Wanneer het album klaar is wil ik het uitbrengen op Spotify, Apple Music, Tidal en andere streaming services met behulp van Distrokid.

Nummer voor nummer

Ik wil nummer voor nummer opnemen. Daarvoor ga ik steeds een dag(deel) met één of meer van de vrienden de studio in om te werken aan een van de schetsen die ik heb voorbereid. De vriend krijgt van tevoren de keuze om te bepalen aan welke schets hij of zij wil werken, zodat die vriend thuis alvast kan beginnen met het schrijven van muziek. Wanneer we de studio ingaan spreken we van tevoren een vast tijdslot af waarin alles moet gebeuren: arrangeren, opnemen, inspelen, mixen, geluid bepalen. Hiermee creëeren we de druk om binnen deze tijd een song af te leveren die "klaar" is. Wat ook lekker is dat met het oog op ieders drukke leven de tijd die je moet vrijmaken om mee te doen beperkt blijft.

Podcast

Naast het opnemen van het album zelf, wil ik ook een begeleidende podcast serie maken met interviews van de vrienden. Dit gebeurt aan het einde van hetzelfde dag(deel) dat we gebruiken om het nummer te maken. Dat levert ten eerste hopelijk een leuke podcast op, maar wil ik ook gebruiken in de aanloop van de release om wat promotie te maken voor de release zelf.

Release

Aan het einde van 2023 zou ik graag het album uit brengen. Het liefst zou ik doen met een tof feest, waarbij we met een selectie van de vrienden (of allemaal!) het album live ten gehore brengen en het album presenteren. Ik zou het vet vinden om dit in de Kroepoekfabriek te doen, maar ik moet nog gaan onderzoeken wat haalbaar is.

Inspiratie

Het idee voor dit project komt voornamelijk van een muzikant waar ik momenteel helemaal gek van ben, Cory Wong. Hij heeft een hele vette serie op Youtube genaamd Cory and the Wongnotes, die sowieso de moeite waard is om te kijken. Er is echter één specifieke aflevering die me tot dit concept heeft gebracht. De aflevering heet Battle of the Bands en in die aflevering splitst hij zijn band op in groepjes van twee die allemaal een nieuwe song moeten schrijven onder een aantal voorwaarden, onder andere een zeer beperkte tijd. Dit is voor mij de inspiratie geweest om een album op te nemen, waarbij ik ook gebruik maak van een aantal vooropgestelde parameters waar we binnen moeten blijven:

 • We schrijven aan de hand van een aantal schetsen die we ik op voorhand heb gemaakt
 • We hebben 1 dag(deel) de tijd om het nummer volledig op te namen en te schrijven

Hieronder kun je de aflevering terugkijken.

Andere inspiratiebronnen waren ook de korte docu over Scary Pockets en recent ook the super toffe funk band uit Duitsland Funky Times.

Naast de conceptuele kaders, wil ik ook muzikaal wat context geven waarin ik graag zou willen werken. Hieronder heb ik een Spotify afspeellijstje gemaakt met wat muziek waarvan ik het heel vet zou vinden als we in die richting kunnen gaan schrijven.

Meedoen

De reden dat je dit leest is waarschijnlijk omdat ik je heb gevraagd of je het leuk vindt om met het project mee te doen. Om de verwachtingen duidelijk te maken heb ik hier nog even samengevat wat ik verwacht als je ja zegt.

 • We plannen een dag(deel) in 2023 in om op te nemen
 • Jij bereidt je voor, door:
  • Een van de schetsen te kiezen die ik aanlever en hiervoor alvast aanvullende muziek te schrijven
  • Deze pagina door te lezen, zodat je een idee hebt van wat de bedoeling is
 • Je denkt na of je mee wilt doen met de release show

Instrumenten

Om een samenhang tussen de verschillende nummers te maken gebruik ik voornamelijk een zelfde set instrumenten. Uiteraard brengen de vrienden hun unieke sound door gebruik van hun eigen instrumenten en eigen touch.

De basis instrumenten die voor dit project gebruikt worden zijn:

 • Elektrische gitaar, 2003 Fender Splatter Stratocaster Special Edition
 • Eletrische piano, Fender Rhodes simulatie
 • Piano, Yamaha C7 grand piano simulatie
 • Elektrische bas, Squier Bronco Bass short scale
 • Drumstel, Gretsch Catalina Club jazz

Opnemen

Opnemen wil ik doen in mijn studiootje dat ik op zolder bij elkaar heb verzameld. Dit is zeker geen professionele opname studio, maar het zorgt er wel voor dat het laagdrempelig blijft.

Studio

Schetsen