Door snellere voorselectie, meer donorbloed naar patienten

Door snellere voorselectie, meer donorbloed naar patienten

Sanquin

Bloed redt levens. Jaarlijks hebben duizenden mensen bloed nodig om te leven, daarvoor is Sanquin afhankelijk van de bloeddonaties van duizenden bloeddonoren.

Probleem

Het probleem waar Sanquin voor stond is dat wanneer mensen zich opgaven om bloed te doneren, ze soms onverrichter zake naar huis gingen. Dat komt omdat niet iedereen bloed mag geven. Bloed is beperkt houdbaar. En er zijn veel spelregels. Zo mag je bijvoorbeeld geen bloed geven als je tussen 1980 en 1996 langer dan 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk bent geweest (Waarom niet?).

Oplossing

Tijd dus om een goede voorselectie te maken. Zo is de donatiecheck tot stand gekomen. Hiermee kan met het beantwoorden van een aantal vragen gecontroleerd worden of je in aanmerking komt om bloed of plasma te doneren.

Resultaat

Door een inventieve donorcheck te bouwen hoefden mensen niet meer voor niks naar donatielocaties te reizen. Hierdoor zijn medewerkers op locaties minder tijd kwijt met het doorlopen van een vragenlijst om te kijken of de donor bloed mag doneren.


  • Live in 24 dagen
  • 1700 aanmeldingen in de eerste week
  • 0 dagen tech debt in SonarQube
  • Eerste site live in productie op Bloomreach Cloud
"In het begin moesten we erg aan elkaar en de manier van werken wennen. Maar naarmate het project vorderde gingen team en prodcut owner sneller en sneller leveren en waren we onstopbaar!"
- Erica, PO Donor Services

Mijn bijdrage

Als Bloomreach ontwikkelaar ben ik samen met mijn collega verantwoordelijk geweest voor het datamodel voor de content die gebruikt wordt op Sanquin.nl. De inrichting hiervan is mede bepalend geweest voor het gebruiksgemak dat redacteuren ervaren wanneer ze aan de slag gaan in de Experience Manager. Verder heb ik onder andere de site-breede zoekfunctionaliteit geïmplementeerd.