Bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking

Bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking

WOZwet.nl

De gemeente laat computers de WOZ-waarde van je woning berekenen op basis van gemiddelden. Die berekening is niet heel precies maar bepaalt wel hoeveel belasting je moet betalen. Riverside Recht & Taxatie, het moederbedrijf van WOZwet.nl, kreeg jaarlijks veel vragen over de WOZ-belasting.

Probleem

Bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde van je huis is moeilijk. Je hebt hiervoor veel kennis nodig van de wetgeving die hierbij komt kijken. Er zijn ook veel verschillende factoren die mede de WOZ-waarde van jouw woning bepalen. Beoordelen of jouw huis te hoog gewaardeerd wordt is kortom nogal een specialistisch werkje.

Oplossing

Om het maken van bezwaar zo toegankelijk mogelijk te maken ontwikkelden we een applicatie waarmee je als huis-eigenaar eenvoudig en effectief bezwaar kunt maken tegen de WOZ-waarde van jouw huis. Door gericht te vragen naar mogelijke mankementen aan je huis, op basis van de meest gehonoreerde bezwaarredenen wordt snel in kaart gebracht of en hoeveel je zou kunnen besparen. De slimme software maakt het voor de juristen zeer overzichtelijk, zodat ze in korte tijd een bezwaar namens de aanvrager kunnen indienen met een hoge kans van slagen.

Resultaat

In het eerste jaar dat de applicatie in gebruik werd genomen, werden maarliefst 15 duizend bezwaren ingediend. Omdat deze bezwaren door de software al dusdanig waren voorbereid was het voor een relatief kleine groep juristen mogelijk een enorme hoeveelheid aanvragen te verwerken. Ook het verrekenen van de kosten hiervoor bij de verschillende gemeentes wordt automatisch in gang gezet, waardoor ook de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd wordt.


  • 15 duizend bezwaren behandeld in het eerste jaar
  • Een gemiddelde besparing van 287 euro per jaar
  • Bezwaar indienen is gratis
"Zonder deze software was het nooit gelukt om al deze aanvragen te verwerken"
Kevin Pruimboom, eigenaar WOZwet.nl
  • Moderne architectuur met Heroku en Spring Boot
  • Koppelingen met diverse backend-systemen
  • Slimme integratie om correspondentie met gemeentes te versimpelen

Mijn bijdrage

Als solution architect heb ik samen met de founders de technische uitwerking van het concept bedacht en ook gebouwd. Vanaf het begin tot aan de oplevering ben ik als sparringspartner betrokken geweest om binnen budget een optimale oplossing neer zetten die zo veel mogelijk waarde creeërde voor zowel de klant als de eindgebruiker.